Utställningens språk - Rena grekiskan
För en nybörjare kan det vara svårt att hänga med i alla uttryck som en van utställare använder sig av ..
Utställningschampion, Cacib, slät tvåa, BIR och cert. Det är bara några exempel på uttryck som en van utställare slänger sig med. För en oinvigd kan det vara krångligt att hänga med.

Här följer en ordlista som kan vara till hjälp i början av din utställningskarriär. 

Excellent – Om du får ett Excellent, det vill säga dåtidens "etta/rött band" av domaren i den individuella bedömningen betyder det att han eller hon anser att din hund är ett mycket gott avelsresultat. 

Very Good – dåtidens "2:a/ blått band" av domaren betyder det att domaren tycker att din hund är ett gott avelsresultat. 

Good – dåtidens "trea/ gult band" av domaren som då anser att din hund är ett godtagbart avelsresultat.

0:a i kvalité - tilldelas en hund som inte är rastypisk, kryptorchid eller visar aggressivitet alternativt flyktbeteende i ringen.

KEP – står för “kan ej prisbelönas” och det får den hund som är i sådant skick att domaren inte kan bilda sig en rättvis uppfattning om den. Anledningarna kan vara flera men till exempel kan det bero på att hunden är halt, mager, fet, eller alltför nytrimmad.

CK – betyder certifikatkvalité. När alla hundar i en klass som fått “ettor” i den individuella kvalitetsbedömningen blivit placerade kan domaren välja att dela ut CK till en eller flera hundar. Det betyder att domaren anser att hunden är av tillräckligt god kvalité för att den ska kunna få certifikat. Alla som får CK får fortsätta tävla vidare i bästa hane/bästa tik.

HP – betyder hederspris och delas ut till särskilt lovande hundar i valp-, junior och unghundsklass. Även i veteranklassen kan domaren ge HP till en hund som är välbevarad. HP kan också innebära att domaren för dagen inte tycker hunden är värd CK.

BIR – står för ”bäst i rasen”. Den fina utmärkelsen tävlar tiken som kommit först i ”bästa tik” och hanen som kommit först i ”bästa hane” om. Rosetten är röd/gul.

BIM – står för ”bäst i motsatt kön” och det blir den hund som inte vinner i tävlan om BIR. Rosetten är grön/vit.

BIG – är förkortningen för ”bäst i gruppen”. När rasbedömningen är klar tävlar den BIR-vinnande hunden vidare i sin ”rasgrupp”. Det finns tio olika rasgrupper som förenklat sett bygger på hundarnas olika användningsområden. I varje grupp placeras de fem bästa hundarna som BIG-1, BIG-2, BIG-3, BIG-4 och BIG-R. R:et i BIG-R står för reserv och så kallas den hund som placeras som nummer fem.

BIS – Best in Show är det finaste man kan bli. Det tävlar vinnaren av de tio olika rasgrupperna om att bli. Också i ”BIS:et” placeras de fem bästa hundarna som BIS-1, BIS-2, BIS-3, BIS-4 och BIS-R.

Cert/certifikat – alla hundar som tilldelas CK är i princip med och tävlar om det åtråvärda certifikatet eller ”certet” som det ofta kallas. Den bäst placerade hanen och tiken erhåller certifikatet. Men om denna redan är utställningschampion i det land där utställningen hålls får den bäst placerade hund som inte är champion certet. För vissa raser med krav på provmeriter inom bruks- eller jakt delas certifikat endast ut i bruks-/jaktklassen.

Cacib – är ett internationellt certfikat. För att en hund ska bli internationell utställningschampion krävs fem cacib från minst tre olika länder. Cacib-rosetten är vit.

Reserv-cacib – får den hund som placeras efter den som vunnit cacib. Här gäller nämligen också att om den vinnande hunden redan är internationell utställningschampion får den hund som fått reserv-cacib det ordinarie. Om hunden som fått reserv-cacib redan är internationell champion får ingen cacib:et. Rosetten är orange och delas ej ut i junior- eller veteranklass.

Vinnartitlar – kan en hund erövra på vissa stora utställningar varje år. Det innebär att BIR- och BIM-hunden på dessa utställningar får en titel lagd till sitt namn som bevis på att den deltagit och placerats högt på en så kallad vinnarutställning. Några exempel på vinnarutställningar som ordnas varje år är Svensk Vinnare (SV), Nordisk Vinnare (NORDV) och World Winner (WW). Efter bokstavskombinationen läggs också det år hunden vann. En hund med titeln SV-06 har till exempel placerats som BIR eller BIM på Svensk Vinnarutställning 2006.

SUCH/NUCH/FINUCH osv. – är förkortningar för olika nationella championat. SUCH står till exempel för svensk utställningschampion och innebär att hunden erövrat minst tre nationella certifikat. Det sista måste hunden dessutom tilldelats efter det att den fyllt två år.

NORDUCH – står för Nordisk utställningschampion och innebär att hunden är utställningschampion i ett nordiskt land och dessutom har minst två certifikat från två andra nordiska länder.

INTUCH – betyder Internationell utställningschampion. För att få den fina titeln måste hunden ha vunnit fem cacib i minst tre olika länder.

Valpklass – är inte en officiell klass, det vill säga resultaten registreras inte hos Svenska Kennelklubben (SKK). Klassen är indelad i två åldersgrupper; 4-6 månader samt 6-9 månader. På utställningar som SKK anordnar måste valpen fyllt sex månader för att få delta. Valpklass 4-6 månader finns endast på inofficiella utställningar samt rasklubbarnas egna utställningar.

Juniorklass – här deltar hundar som är mellan 9 och 15 månader.

Unghundsklass – är öppen för hundar mellan 15 och 24 månader.

Bruks-/jaktklass – här visas hundar som skaffat sig en provmerit inom någon jakt- eller bruksgren. För vissa raser med krav på provmeriter är det endast i denna klass som hundarna kan tävla om det åtråvärda certifikatet.

Öppen klass – i den öppna klassen måste hunden vara minst 15 månader för att delta.

Championklass – här anmäls och visas hundar som redan är utställningschampion i det landet där utställningen hålls. I denna klass är inte kvalitetsbedömningen samma som i de ovan nämna klasserna. Hundarna tilldelas här endast CK eller inte.

Veteranklass – är öppen för hundar som är åtta år eller äldre. Även här är kvalitetsbedömningen lite annorlunda. Veteranerna tilldelas CK, HP eller ingenting.

Hoppas att du blivit lite klokare. Och lycka till i utställningsringen!

Källa: Agria Djurförsäkring
Text: Susanna Martell

 
 
 
 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lisa | Svar 06.12.2009 01.26

Roligt att få veta lite mer om hur och om vad allt betyder i utställningssammanhang.

ZENDEX 07.12.2009 21.19

Så kul att du uppskattar denna sida;) då kanske vi får se dig där ute i ringen snart?

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.02 | 16:07

Sen vill jag även säga att några har väntat i år och vill se om dom fortfarande är intresserade elle om domr hittat sig en valp ifrån någon annan.

...
21.02 | 16:02

Tack för visat intresse 😊Vi är bara på planeringsstadiet ännu så man vet aldrig om det blir några valpar men visst kan jag notera ditt intresse .

...
21.02 | 15:08

Hei
Vi søker toypuddel valp, helst en tispe.

...
03.03 | 23:15

Carina du måste gå in på sidan www.hittadjur.se för att kontakta dom som hjälper dig att leta.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS